REEL SEKTÖR VE FİNANS SEKTÖRÜ KONYA’DA BİR ARAYA GELDİ
06/11/2018 Salı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulları, Konya’da bir otelde düzenlenen "TOBB ve TBB Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı"nda bir araya geldi.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı, Yönetim Kurulu Başkan Yard. Ender Kalkan, Yönetim Kurulu Başkan Yard. Mustafa Yaşar Özden, Yönetim Kurulu Üyesi Erol Erdem, Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Çetin ve Meclis Üyesi Mithat Teker Odamızı temsilen toplantıya katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TBB Başkanı Hüseyin Aydın başkanlığında, reel sektör ve finans sektöründen üst düzey temsilcilerin katıldığı basına kapalı toplantıda, uluslararası piyasalarda ve Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeler, para ve sermaye piyasalarındaki son durumla öneri ve beklentileri değerlendirildi.

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TBB ile TOBB’un ortak düzenlendiği ve ilkini İstanbul’da, ikincisini dün Denizli’de yaptıkları diyalog toplantılarının üçüncüsünü de Konya’da gerçekleştireceklerini ifade etti.

Düzenlenen toplantılar ile reel sektör ile finans sektörünün birbirini daha iyi anlayacağını ve ortak çözümler geliştireceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu sıkıntılı süreci birlikte çalışarak atlatacağız. Finans sektörü, reel sektöre ve KOBİ'lere kan akışını sağlayan damarlardır. Dolayısıyla biri kötü durumdayken, diğerinin iyi durumda olması beklenemez. İçinde bulunduğumuz süreçte, her iki sektörün de güçlendirilmesine ihtiyaç var” dedi.

Bu kapsamdaki önerilerini hükümete ilettiklerini ifade eden TOBB Başkanı, “Hüseyin Aydın Başkanımız da sağ olsun, onun da büyük çabalarıyla, bankalarımız, reel sektöre yeni imkânlar sunmaya başladı. Elbette tüm bunlar yanında, başka önlemler de gerekiyor. Reel sektörün ve özellikle de KOBİ'lerin finansmana ulaşma imkânlarının açık tutulması, hayati önemde. Bu konuda son dönemde, kamu bankalarının daha aktif olduğu görüyor ve kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Reel sektör ile mali sektörün aynı gemide yolculuk ettiğinin bilincinde olduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Birlikte hareket etmek, birbirimize destek olmak durumundayız. Son dönemde ekonomide olumlu gelişmeler de var. Dış ticarete ilişkin rakamlar, döviz gelir-gider durumunda bir dengelenme başladığını gösteriyor. Ancak ekonomideki canlanma henüz istediğimiz noktada değil. Bu konuda Odalarımız ve Borsalarımızdan gelen, bizim de hükümete ilettiğimiz vergi indirimlerinin hayata geçti. Hükümetimiz ilk adımı böylece attı. Bu önlemler piyasaya moral verdi, ticareti destekledi” dedi.

Hisarcıklıoğlu tüm bu çalkantıların geçici olduğuna inandıklarını, Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu söyledi.

Bu süreçten geçerken, üretici, tüccar ve sanayicinin, ticaret, üretim ve istihdam kapasitesini korumak gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Ben asla karamsar olmadım, olmam da. Son 25 senede, iç ve dış kaynaklı, onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin de üstesinden geldik ve yola devam ettik. Yeter ki enseyi karartmayalım. Saflarımızı sıkı tutalım” dedi.

-"Reel sektör ile finans sektörü aynı gemideyiz"

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ise, “Reel sektör ile finans sektörü aynı gemideyiz. Çok sayıda düzenleme yapıldı. Prensip kararları aldık, Bankalar Birliği olarak yasal düzenlemeler yaptık. Bunların pratik uygulamalarını bire birle, soru-cevapla bugün Konya’da KOBİ’lerin başkentinde bu işi tartışacağız. Ülkeyi karış karış dolaşacağız. Hep bir şeyin altını çiziyoruz; insan olma nazarında hepimizin eksiği, noksanı olabiliyor, zaman zaman farklı davranışlar sergiliyoruz. Ama nihayetinde hepimizin bir tane amacı var, ülkenin bilançosunu büyütmek, ülkeye katkı sağlamak. Bu konuda bütün gayret gösterenlere el birliğiyle finans sektörü olarak, bankacılık kesimi olarak katkıda bulunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı yaptığı değerlendirmede ekonomik gelişmeler ışığında reel sektör ve finans sektörünün bir araya gelmesinin önemini vurguladı. Bu toplantıda finans sektörüyle istişare imkanı sağladığı ve üyelerimizin sıkıntılarının dile getirilmesi konusunda daha spesifik sonuçlar elde edilmesine vesile olacağına inandığını ifade etti.