AKŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI EV SAHİPLİĞİNDE ODA VE BORSA BAŞKANLARI BİRARAYA GELDİ
28/11/2018 Çarşamba
HABERE AİT DİĞER FOTOĞRAFLAR
Tümünü İncele

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde bölgemizin sosyo-ekonomik alanda gelişmesi ve kalkınması için çözülmesi gereken konular ile çözüm önerileri hususunda Akşehir’de bulunan Oda ve Borsa Başkanları bir araya geldi.

Toplantıya Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Akşehir TSO Meclis Başkanı Abdurrahman Ağaçlı, Akşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Doğru, Akşehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Doğan, Akşehir Bakkallar ve Bayiler, Şarküteri ve Gıda Maddesi Satan Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Levent Emir, Akşehir Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Er, Akşehir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Seyit Battal Yayla, Akşehir Lokantacı, Kebapcı, Fırıncı, Pastacılar ve Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Kocaihtiyar, Akşehir Madeni İşler Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Süleyman Erten, Akşehir Marangoz ve Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abidin Dilber, Akşehir Saraçlar Esnaf Odası Başkanı Adnan Çaylı, Akşehir Şoförler ve Otomobilciler Tamirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fikri Kurt, Akşehir Terziler Tuhafiyeciler Manifaturacılar ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Ertuğrul, Tuzlukçu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Sak katıldı.

Toplantı öncesi Akşehir TSO Genel Sekreteri Filiz Tuna’nın Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası kurumsal kimliği ve Odanın kısa vadede gerçekleştirdiği faaliyetler konusundaki sunumu ve Akşehir OSB Müdürü Murat Balaman’ın Organize Sanayi Bölgesinin mevcut durumuyla ilgili sunumu ile katılımcılar bilgilendirildi.
Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Emin Makascı, Akşehir’imizin ve bölgemizin gelişmesi, kalkınması ve yatırımların artması noktasında oda ve borsa başkanlarımıza büyük sorumluluk düştüğünü, bu konular üzerinde paydaşlarımızla beraber çalışmanın mevcut problemlerin giderilmesindeki önemini vurguladı. Katkı sağlama adına toplantımıza iştirak nezaketinde bulunan katılımcılara teşekkür etti.

Yapılan görüşmeler neticesinde Akşehir şehir girişlerindeki (Antalya, Ankara, Afyon ve Konya) yönlendirme tabelalarının yetersiz olduğu ve bu konuda bir çalışmanın yapılması gerektiği dile getirildi. Akşehir’in coğrafi konum itibariyle çok önemli bir geçiş noktası olması ancak ticari hayata yeterli katkı sağlama konusundaki faydasının yeterince değerlendirilemediğinin üzerinde duruldu. Anayol kenarlarında Akşehir’imize yakışır şekilde tanıtım sağlayacak satış noktalarının oluşturulması, Akşehir’imizde üretilen ürünlerin bu satış noktalarında tanıtımının ve satışlarının yapılması önündeki bürokratik engellerin kaldırılması hususunda çalışmaların başlatılması gerektiği görüşüldü.

Akşehir’imize sosyo-ekonomik açıdan bakıldığında % 65’ı tarım ve hayvancılığa dayalı bir yerleşim merkezi olduğuna göre tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, yatırımların organize şekilde planlanması ve hayata geçirilmesi gerektiği istişare edildi. Bu önemle bölgemize tarım ve hayvancılığın daimi olarak yapılabileceği Organize Tarım, Seracılık ve Hayvancılık Bölgelerinin kurulması gerektiğine dikkat çekildi. Gözpınarı bölgesinde bulunan jeotermal suyun seracılık faaliyetinde kullanılması amacıyla Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin biran önce hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Ayrıca Tescilli Akşehir Kirazımızın hakkettiği yere gelmesi adına paydaşlarımızla beraber ürünün işleneceği bir altyapının oluşturulması, üreticinin her hasat döneminde mağdur edilmesinin önüne geçilmesi, bu nedenle de Akşehir’de taze ürün ile ilgili bir depolama ve paketleme tesisinin kurulması gerektiğinin önemine değinildi.

Hayvancılık faaliyetlerinde bölgemizin etkin hale gelmesi konusunda kesimhanenin faaliyete geçirilmesi gerekliliği vurgulandı. Bu husustaki problemin çözülmesiyle alakalı girişimlere öncelik verilmesinin yerinde olacağı dile getirildi. Ayrıca yine hayvancılığa katkı sağlaması anlamında çevre ilçelerde olduğu gibi hayvan pazarının ana yol üzerinde bir yerde konumlanması gerektiği ifade edildi.

Oda Başkanları, tur otobüsleriyle Akşehir’imize gelen misafirlerin/turistlerin sosyal alanların yetersizliğinden şikâyetçi olduğunu, sosyal alanların geliştirilmesinin bölgemizin turizmine katkı sağlayacağını ve gelen misafirlerimizin beklentilerini karşılama açısından yeni bir revizyona ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Özellikle gelen turistlerin Akşehir’de daha çok zaman geçirmesi, hatta konaklamalarının sağlanması için Nasreddin Hoca Müzesi yada Nasreddin Hoca Köyü gibi projelerin hayata geçirilmesi gerektiği, türbe içinde ve etrafında gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği, ayrıca şehrimizin diğer tarihi mekanlarında da projeler oluşturulması gerektiği konusunda mutabakata varıldı.  Akşehir’imizde akşam 7’den sonra sosyal hayatın canlı tutulması adına paydaşlarımızla beraber hareket edilmesi ve hem sosyal hem de ticari hayatta canlı bir Akşehir hedeflendiği kaydedildi.

Akşehir’imizde Akşehir iktisadi ve İdari bilimler Fakültesi, Akşehir Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Akşehir Kadir Yallagöz Sağlık Yüksekokulu, Akşehir Meslek Yüksekokulu mevcut olduğu ancak öğrenci sayısının yeterli olmadığı bu nedenle Akşehir’imize Nasreddin Hoca Üniversitesi kurulması için paydaşlarımızla beraber çalışmalarımızı yürütmenin bir zorunluluk haline geldiği ifade edildi.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Emin Makascı;” Bu toplantının tek amacının Akşehir’imizin ve bölgemizin sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan hakkettiği yere getirilmesi olduğunu vurguladı. Bu bağlamda siz oda ve borsa başkanlarımıza, paydaşlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düşmektedir. Bundan sonra her ay oda ve borsa başkanları ve diğer paydaşlarımızla beraber istişare toplantılarımız devam edecektir.” dedi.