EKONOMİ BAKANLIĞI DESTEKLERİ GÖRÜŞÜLDÜ
14/12/2016 Çarşamba

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Konya Teknokent A.Ş işbirliğince düzenlenen Ekonomi Bakanlığı destekleri konusunda Akşehir Mutfağında Sanayici işletmelere tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Akşehir Mutfağında düzenlenen bilgilendirme sunumuna Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftçi, OSB Bölge Müdürü Murat Balaman, Akşehir MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Mehmet Şahin, Selçuk Üniversitesi Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü SÜNHAM Yrd. Doç.Dr. Kadir Öztaş Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr.Birol Dağ, Konya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Erenler ve çok sayıda firma ve sanayici iş adamları katıldı. Bilgilendirme toplantısında  Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr.Birol Dağ, firmanın hangi amaçlarla hizmet ettiğini anlatan sunum gerçekleştirdi. Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Erenler ise Farkındalık, Bilgilendirme, Eğitim Hizmetleri, Destek Programlarından Yararlanmaya Yönelik Hizmetler, Proje Geliştirme Yönetim Hizmetleri, Üniversite Sanayi İşbirliği Hizmetleri, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri, Şirketleşme Girişimcilik Hizmetleri gibi konuları ele aldı.

Organize Sanayi yönetimi olarak her şeyi yaptıklarını belirten Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftçi “   Aydınlanalım sorularımızı soralım arkasından da güçlü bir çalışmayla Akşehir’in ekonomisini uluslararası anlamda da üretimin merkezi haline dönüştürme noktasında çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Herkesin bildiği gibi globalleşen bir ekonomik savaş var şuanda Yurt dışında ve Yurt içinde hangi ülkeye giderseniz gidin krizden bahsediliyor. Çok iyileri de var, çok kötüleri de var dünya sermayesinin %80’i belli ülkelerden toplanmış %20’sini idare etmeye çalışıyorsa burada bize düşen büyük görevler düşmekte bu anlamda da çok çalışmalıyız. Türk sanayicisinin her şeyin en mükemmelini yaptığı ve yapacağını inanıyorum. Bu noktada oda olarak Organize Sanayi yönetimi olarak üzerimize gelen her şeyi yapmaya hazırız sizden de talepleri bekliyoruz. Hem de gerçekten bu tür bilgilendirici programlara ilginizi alakanızı bekliyoruz. Ben şahsım adına katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum diye konuştu.

Burada böyle bir ortamda bölge sanayicileri ve misafirleri yalnız bırakmamak adına bilgilendirme toplantısına katılan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya “  Akşehir Belediyesi olarak konuda direkt alakalı değiliz ama Organize Sanayi %51 üzerimizde olarak yönetimde bulunarak tabi ki, bu konuda ilgimiz vardır. Bize düşen bir konu olduğunda her zaman sanayimize katkıda bulunmak adına Makine Mühendisi ve İnşaat Mühendisi arkadaşlarımızda katılmış bulunmaktalar. Bizimde istifade edeceğimiz gerek organize sanayi anlamında gerekse belediye yatırımları hakkında ihtiyaç duyacağımız konular olabilir. Erdal Bey çok güzel özetledi hakikaten daha öncede bir Kırsal Kalkınma koordinatörümüz Akşehir Kültür Merkezinde konular hakkında toplantı yapmıştır. Akşehir bu noktada diğer ilçelere yönelik karşılaştırıldığı zaman bu konulardan az faydalanmaktadır. Ama Hamd olsun gerçekten güzel üretici, sanayicilerimiz, ihracat yapan firmalarımız var ancak daha iyi hale getirme adına küçük çaplı işletmelerde büyümesi adına gerek ulusal gerekse uluslararası bazda en iyi şekilde faydalanmak lazımdır. Belediye olarak ta şunda bizim örneğin Avrupa Birliği Kanalizasyon şebeke değişimi işimiz var devam etmektedir. Avrupa Birliği Projesi içme suyunu henüz ihale ettiremedim, Avrupa Birliği Fonları ile ilgili bir sıkıntılarımız var inşallah bu sıkıntıları da çözmeyi çalışacağız. Kanalizasyon ve Atık Su Arıtmamız 10 milyon 750 bin Euro, Seydişehir’de ve Akşehir’de sadece bu fondan faydalanıyor ve en büyük projemiz Akşehir Belediyesine ait projedir. Hakikaten geçen Konya’da bir toplantı üzerine şahsım ve ekibim adına bize teşekkür edildi. Çok geçmiş yıllardan Mustafa beyin başlattığı ve bizimde takiplerini yaparak sonuçlandırdığımız bir projedir. %94 hibe çok önemli %85’i Avrupa Birliği %9 ‘u Çevre Bakanlığı hibesi %6’sıda Akşehir Belediyesine düşmekte olduğunu söyledi.

Projelerin oluşturulma noktasında prosedür eksikliğinin altını da çizen Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya “Gerçekten güzel fonlar var gerek Yurt Dışı gerekse Yurt İçi kaynaklı ama bizim proje yapma noktasında Mühendisler içinde aynı, Mühendis olmayan içinde aynı bize zül geliyor, Biz bu noktada gerçekten biraz ihmalkâr davranıyoruz. Basit birkaç prosedür eksikliği dolayısı ile bürokrasiyle karşılaştığımız sorunlar vardır. Avrupa Birliği prosedürlerle gerçekten bizi zorluyor alışmamışız biz Türk toplumu hemen sonuç odaklı çarçabuk karar veren hemen yapmak isteyen bir toplumumuz vardır. Bence bu tür tebligat direkt bir kredi veren kurum değil ama bu tür yerler ulaşmayı ve boş dönmemeyi sağlayacak donanım kazandıran kurumlardan birisidir. O bakımdan ben hem bir etiket anlamında Teknokent’le işbirliği içerisinde olanların gittiği zaman böyle kurumlara daha farklı değerlendirilme dönemi bunun için ben faydalı olacağını düşünüyorum.
Bu konularda hızla hareket eden tabi kazanıyor. Sanayicilerimize tabi ki, kredi vermemiz vs. değil bilgilendirme anlamında çeşitli ortamlar üstlenme anlamında sadece Ticaret Odamız ve Organize yönetimi olarak gerekeni yapıyor ve yapmaya devam ediyor. Bizde Belediye olarak her zaman hazırız Sanayicilerimize bu bilgilendirme noktasında faydalı olmasını diliyor üretimlerinde bereket ve hayırlı kazançlar diliyorum dedi.