KAREKODLU ÇEK UYGULAMASI
02/03/2016 Çarşamba
KAREKODLU ÇEK UYGULAMASI

Çalışmaları uzun zamandır sürmekte olan ve 15 Haziran 2015 tarihinde kamuoyuna duyurusu yapılan “Karekodlu Çek” uygulaması, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) işbirliğinde hayata geçirilmiş olup, sistem temel olarak çek hamillerinin, ellerindeki çeklerin keşidecileri hakkında bilgi edinmelerini amaçlamaktadır. Söz konusu çekler, üzerlerinde bir “karekod” yer alacak şekilde basılmakta olup, akıllı telefonlar ve “KKB Findeks Uygulaması” aracılığı ile ilgili “karekod” taranarak keşideci ve keşidecinin çek ödeme geçmişi hakkındaki bilginin çeki alan kişi tarafından anında görülebilmesi sağlanmaktadır. Çek hamili, keşidecinin kredibilitesi, elindeki çekin sahte olup olmadığı veya karşılıksız çıkıp çıkmayacağı hakkında önden bilgi edinebilmektedir. Dolayısıyla, bu yeni uygulama ile iç piyasaya şeffaflık getirilirken karşılıksız çek sayısının azaltılması ve çek sahtekârlıklarının önüne geçilmesi de hedeflenmektedir.

Konu hakkındaki çalışmalar kapsamında TOBB tarafından Odamıza iletilen ve karekodlu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik olarak hazırlanmış olan tanıtım filmini içeren web bağlantı adresi ise aşağıda yer almakta olup, ayrıca bilgilerinize sunulmaktadır.

SUNUM İÇİN;