Kapasite Raporu

DUYURU
TOBB Yönetim Kurulu kararı ile Sanayi Bilgi Sistemi’ne işlerlik kazandırılması sürecinde oluşabilecek firma mağduriyetlerinin önlenmesi için tedbir amaçlı olarak, geçerlilik süresi 15 Ekim 2024 ile 01 Aralık 2024 tarihleri arasında sona erecek olan kapasite raporları ve yerli malı belgelerinin geçerlilik süreleri 01 Aralık 2024 tarihine uzatılmıştır.

Kapasite Raporu
Kapasite Raporu; firmanın mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl zarfında kaç birimlik üretim yapılabileceğinin belli kriterlerden hareket ederek bilimsel bir şekilde belirlenmesi sonucu düzenlenen belgedir. Kapasite raporunun geçerlilik süresi 2 yıldır.

Kapasite raporları ülkenin sınai üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla bilgi sistemini oluşturmasının yanı sıra sanayi sicil belgesi almak, teşvik, tahsis, ihaleler ile bazı belgelerin alınması vb. işlemlerde kullanılmaktadır.

SANAYİ BİLGİ SİSTEMİ SANAYİ KAPASİTE RAPORU İLERLETME SÜRECİ


-
http://sanayi.org.tr Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yönetilen “Sanayi Bilgi Sistemi” adlı web tabanından E-Devlet ile giriş seçeneği seçildikten sonra firmanızın bağlı olduğu Oda/Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Oda Sicil No doldurulup “TAMAM” butonu kullanılır.

-Açılan ekrandan E-Devlet seçeneği seçilerek “GİRİŞ” butonu kullanılır. Kapasite raporu başvurusu Odamız sicil veri tabanında yer alan firma ortağı, temsil ve/veya imzaya yetkili kişiler tarafından yapılmaktadır. 
Ancak başvuru takibine özel görevlendirilen diğer personel ve kişiler için ise yetkilendirme talepleri (dilekçe için tıklayınız) Odamız Üye Hizmetleri servisine iletilecektir. Bilgi güncellemesinin sonuçlandırılmasının akabinde SBS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp işlemler başlatılmaktadır.

-Açılan ekranda “SANAYİ KAPASİTE RAPORU” seçilir ve işlem ekranına yönlendirilir.

-İlk kapasite başvuruları için kırmızı ok,
-Yenileme başvuruları için yeşil ok,
-Değişiklik ve iptal başvuruları için mavi ok ile belirtilen kısımlar kullanılır.

-Genel sekmesi kapasite raporu başvurusunda karşılaşacağınız ilk ekrandır.

Bu ekranda Adres bilgileriniz, Telefon numaranız, Faks no, E-posta, Cep Tel no, Web adresi, Ticaret sicil no, Oda sicil no, Vergi dairesi, Vergi no, Sanayi sicil no, Mersis no, Tescilli sermaye (TL) ve Faaliyet Kodları Nace alanları üye bilgi sisteminden çekilmektedir. Eksiklik/ hata varsa durumun kontrolü veya güncellemesi için 0332 813 38 27 telefondan mesai saatleri(08:00-12:30/13:30-17:00)içerisinde Sanayi Birimiyle iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Makine ve teçhizat değeri (zorunlu belgeler kısmında yüklenen belgedeki yazan TL değeri yazılmalıdır) ve üretim konuları kısımlarını doldurup kaydet butonu kullanılır.

-Yabancı Sermaye, Üretim yeri ve personel sekmesinde kapasite raporu başvurusunun yapılacağı kapasiteye esas olan adres seçilerek “kapasiteye esas adres mi?” kutucuğu mutlaka işaretlenir!

Sonrasında adrese ait personel bilgileri ve varsa taşeron olarak çalıştırılan personel bilgileri ve taşeron sözleşmesi bilgileri belirtilir.

Sayfanın devamında iletişim bilgileri, üretime başlama tarihi doldurulur ve elektrik/su abonelikleri durumu seçilir ve SGK işyeri numaraları girişi yapılır ve kaydet butonu kullanılır.


-Belge Bilgileri sekmesinde kapasite raporu için zorunlu belgeler yüklenir.

Sayfanın devamında ise diğer belgeler ve sertifikalar gerekli ise eklenerek bir sonraki aşamaya geçilir.

-Üretim Bilgileri sekmesinde kapasite raporunda bulunmasını istediğiniz üretimler için büyüteç işareti kullanılarak gerekli eklemeler yapılır. Başvuru yapan kişi tarafından doldurulması zorunlu bir alan değildir.
-Tüketim Bilgileri sekmesinde kapasite raporunda bulunmasını istediğiniz tüketimler için büyüteç işareti kullanılarak gerekli eklemeler yapılır. Başvuru yapan kişi tarafından doldurulması zorunlu bir alan değildir.
-Makine ve Teçhizat Bilgileri sekmesinde kapasite raporunda bulunmasını istediğiniz makine ve teçhizat için büyüteç işareti kullanılarak gerekli eklemeler yapılır. Başvuru yapan kişi tarafından doldurulması zorunlu bir alan değildir.
-Onay sekmesinde başvuru yapan kişinin ad soyad, telefon ve e-posta alanları doldurulur. Aydınlatma metnini okudum ve kabul ediyorum alanı işaretlenir. Süreç boyunca gerekli bilgilendirmeler bu kısımda yer alan iletişim bilgileri kullanılarak yapılacaktır.

SBS sisteminde gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin detaylı bilgiler için sistemin içinde “Yardım” sekmesinde yer alan eğitim videolarından veya TOBB tarafından hazırlanan Sanayi Bilgi Sistemi üzerinden sanayi kapasite raporu ilerleme süreci ile ilgili kılavuzdan yararlanabilirsiniz.

Geçiş sürecinde meydana gelen sorunların hızlı bir şekilde çözümlenebilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) bünyesinde oluşturulan çağrı merkezine 0312 218 29 80 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.


SBS SİSTEMİNE YÜKLENMESİ GEREKEN ZORUNLU BELGELER


1-)İşyeri firmanın mülkiyetinde ise tapu fotokopisi; OSB’lerde bulunan firmalar için tapu veya tapu tahsis belgesi; kiralık ise Kiralık olan bina ve işyeri sözleşmeleri
2-)Kapasite raporu düzenlenecek işyerindeki personele ilişkin SGK hizmet listesi ve SGK tahakkuk fişi (varsa; üretimde çalıştırılan taşeron sözleşmesi, taşeron firmanın SGK hizmet listesi)
3-)İşyerindeki firma mülkiyetinde olan ve üretime esas alınan makine ve teçhizatın Yeminli Mali Müşavir veya Mali Müşavir onaylı listesi
(Firmaya ait Makine Teçhizat Listesi tıklayınız)

4-)Kiralık veya leasing yöntemi ile edinilen makine-teçhizat için kira sözleşmesi ile birlikte tarafların imza sirkülerleri/imza beyannamesi; leasing sözleşmesi, proforma fatura ve ödeme planı(tek pdf halinde set olarak yüklenmelidir)
5-)Varsa Sanayi Sicil Belgesi
6-)Vergi Levhası
7-)Varsa Kalite Belgeleri (Marka tescil belgesi, ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000 belgesi, CE, HACCP belgesi vb.)


İmalata Göre Talep Edilebilecek Ek Belgeler
1-)Maden ocakları için maden ruhsatı, ruhsat kiralanmış ise kiralama (rödavans) sözleşmesi,
2-)Reçine; vernik; tiner, antipas; alüminyum boyaları; deniz boyaları; aerosol; solvent esaslı yapıştırıcılar; baz yağ kullanılmayan hidrolik fren sıvıları, antifriz, benzin-motor katıkları, pas ve korozyon önleyici, madeni yağ katıkları, asfalt emülsiyonlar astarlar, macunlar, pastalar, wakslar, vb. ürünler için son üç yılının fiili üretim miktarlarını gösterir YMM onaylı belgeler
3-)Madeni yağ ve gres üretenler için YMM onaylı
Ek:A Üretim Yetkinlik Değerlendirme Formu(tıklayınız), Bir önceki yılın yıllık işletme cetveli, İtfaiye Yangın Uygunluk raporu
4-)Yetkili oto tamir ve bakım servisleri için yetki belgesi

 

SANAYİ BİLGİ SİSTEMİ(SBS) ÖDEME İŞLEMLERİ(KREDİ KARTI / YÜKLENECEK EFT/HAVALE BİLGİLERİ) 

Firma ekranına mutabakat için talep iletildiği zaman SBS sistemden kredi kartı veya dekont bilgisi yükleme suretiyle işlemler yapılmaktadır.

1- TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ’ne ödenecek 3.750-TL‘lik kapasite onay ücreti: Aşağıdaki hesap numaralarından birine yatırılıp dekontu (Açıklama kısmına firma ismi yazılmalı ve kapasite onay ücreti olduğu belirtilmelidir) sisteme mutabakat esnasında yüklenmelidir.)

Alıcı adı: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği - 3750 TL  (01.01.2024-31.12.2024)

IBAN

BANKA

ŞUBESİ

TR10 0006 4000 0014 2010 7855 29

T. İş Bankası

Akay

TR35 0004 6001 5388 8000 0690 72

Akbank

Bakanlıklar

TR02 0001 0007 6005 9943 5050 32

Ziraat Bankası

Akay

TR21 0001 5001 5800 7293 5864 13

Vakıflar Bankası

Merkez

TR14 0001 2001 3110 0016 0000 38

Halkbank

Çukurambar Ticari


NOT:  TOBB tarafından onaylanan kapasite raporlarında firmaların işyeri tel, faks, e-posta, web, merkez adres, büro telefon bilgilerinde yapılacak olan değişiklik işlemleri ile bunların haricinde kalan değişiklik işlemlerinde ilk değişiklik İşlemleri hariç tutulmak kaydıyla; değişiklik işlemlerinde TOBB kapasite raporu onay (3750.-TL)  ücretinin %20'si oranında ücret alınacağı bildirilmiştir.

2- AKŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI'na ödenecek 4.000-TL‘lik kapasite onay ücreti: Aşağıdaki IBAN adresine yatırılıp dekont sisteme mutabakat esnasında yüklenmelidir.
(Açıklama kısmına firma ismi yazılmalı ve kapasite onay ücreti olduğu belirtilmelidir)
 

Alıcı Adı: Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası - 4000 TL  (01.01.2024-31.12.2024)

IBAN

BANKA
ŞUBESİ
 TR76 0001 2009 5120 0016 0000 15
 Halkbank
 Akşehir Şubesi

 

ÖNEMLİ :
-Kapasite Raporu düzenlenecek üretimin yapıldığı yer adresinin, ticaret siciline tescil ettirilmesi ve odaya kaydolması şarttır.

-Üretim yeri adresinin, Oda sicilinde son belediye numaratajına göre güncellenmiş olmalıdır.

 
Kapasite Raporu İçin Kimler Başvuru Yapabilir?
-Oda üyesi olan,
-Sigortalı işçileriyle üretim yapan,
-Adresi tescil edilmiş bir işyeri olan,
-Gerekli makine ve tesisatı bulunan sanayiciler Kapasite Raporu tanzimi için başvurabilirler.




 

TOBB LOGO Logo
Akşehir GİOSB Logo
Akşehir Osb Logo
Abigem Logo
Etü Logo
Resmi Gazete Logo
Ekonomi Bakanlığı Logo
kosgeb Logo
Teknokent Logo
mevka Logo
Rekabet Kurumu Logo
Kgf Logo
Mail Listemize Katılın
Formu kullanarak mail listemize katılabilir,
yeniliklerden ve duyurulardan anında haberdar olabilirsiniz.