Yaklaşık Maliyet Tespiti Hizmetleri

YASAL DAYANAK:
5174 sayılı Kanun
12.09.2005 Tarih ve 25934 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Oda Muamelat Yönetmeliği
 
Rayiç fiyat tespiti
Madde 35 — Odalar ve bunların şubeleri, çalışma alanları içerisinde üretilen veya satılan mal ve hizmetlerin fiyat tespitini yapmaya yetkilidir. Ancak, imalata ilişkin fiyat tespitlerinde yetki münhasıran imalatın yapıldığı yerdeki sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odasına aittir.
Rayiç fiyat tespiti, yazılı talep üzerine yapılır. Talepte bulunanlar, mal veya hizmetin fiyatını etkileyecek hususları açıkça yazılarında belirtir.
Tespit edilen rayiç fiyatlar, benzer taleplerde yararlanılmak üzere sınıflandırılarak dosyalanır. Bu dosyadaki bilgiler elektronik ortama aktarılarak da kullanılabilir.
 
Rayiç fiyat tespit usulü
Madde 36 — Rayiç fiyatlar, rayiç fiyat tespiti istenilen mal veya hizmetle iştigal eden en az üç işletmeden mümkünse belgelendirilmek suretiyle alınacak fiyatların ortalaması veya birbirine en yakın değeri dikkate alınarak tespit edilir. Bu sayıda işletmenin bulunmaması halinde, kaç işletmeden fiyat alındığı ayrıca belirtilir. Borsaya tabi maddelerin rayiç fiyatı, istenilen tarihte borsada tescil edilen fiyatlar dikkate alınarak belirlenir.
Rayiç fiyat tespitinin istenildiği tarihte fiyat tespiti istenen mal veya hizmetin piyasada bulunmaması veya görülmemesi halinde, bu durum yazılı olarak ilgililere bildirilir.
 
Geçmiş yıllara ait rayiç fiyat
Madde 37 — Herhangi bir mal veya hizmetin geçmiş bir tarihe ait rayiç fiyatının talep edilmesi halinde, bu talep bahse konu mal veya hizmetin varsa o tarihe ait fiyat tespitlerinden yoksa bu konuda iştigal eden işletmelerden tahkik edilerek karşılanır. Ancak odaların veya bunların şubelerinin, resmi makamların talepleri dışında geçmiş yıllara ait rayiç fiyatları işletmeler nezdinde tahkik etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Geçmiş yıllara ait rayiç fiyat tespitleri, odayı veya bunların şubelerini hukuken bağlamaz.
 
Fiyat tahminleri ve yaklaşık maliyet
Madde 40 — Fiyat tahminleri ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihalelere ilişkin olarak istenen yaklaşık maliyetler, çalışma alanında yapılacak araştırmalar sonucunda veya ilgili meslek komitesinin görüşü alınmak suretiyle yapılır. Ancak bu tahminler odayı veya bunların şubelerini hukuken bağlamaz.

 


Yaklaşık Maliyet'e Yönelik Başvurular İçin İstenen Belgeler:

-İlgili Kurumun başvurusu
-Malzeme listesi
-Teknik Şartname
-Teknik Çizim
-İdari Şartname (İdari şartnamede fiyata etki eden birtakım özel şartlar ve belirlemeler mevcut ise idari şartnamenin de gönderilmesi gerekmektedir)
-Numune (Numunesi üzerinden yaklaşık maliyete esas birim fiyatının belirlenmesi isteniyor ise, ürün numunelerinin verilmesi gerekmektedir)


 Yaklaşık Maliyet Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

-Yaklaşık maliyete esas tahmini birim fiyatlarının belirlenmesine yönelik başvuruların, konularına göre (İnşaat, boya, hırdavat, izolasyon, ahşap imalat, metal, ısıtma-soğutma, cephe kaplamaları vs.) ayrı ayrı yazılar ile yapılması gerekmektedir.
-Medikal ürünlere ilişkin yaklaşık maliyet başvurularında, ana bilim dallarına göre (Kulak-Burun-Boğaz, Cildiye, Ortopedi, Kardiyoloji vs.) sistem, cihaz, yedekleri ve sarf ürünler olarak ayrıştırılarak başvuru yapılması araştırma ve fiyat belirleme çalışmalarının hızlandırılmasında büyük yarar sağlayacaktır.
-Başvuru yazısı, ilgili kurumu temsile yetkili kişilerce imzalanmalıdır.
-Başvuru yazısı, tarih ve çıkış numarası almış olmalıdır.
-Başvuru yazısında, fiyat bilgisi isteyen kurum açıkça belirtilmelidir.
-Başvuru yazısında, fiyat bilgisi istenilen konuya ilişkin, gerektiğinde bilgi almak maksadıyla iletişim kurulacak kurum personelinin adı- soyadı ve telefon, faks ve e-mail adresleri belirtilmelidir.
-Yaklaşık maliyetinin belirlenmesi istenilen ürün/üretimlere ilişkin gerçek ihtiyaç miktarları belirtilmelidir.
-Yaklaşık maliyetinin belirlenmesi istenilen ürün ya da üretimler çok kalemden oluşuyor ise listesinin excel formatında düzenlenmiş olması, CD veya e-mail olarak gönderilmesi uygun olacaktır.
-Yedek parça niteliğindeki ürünlere ilişkin tahmini birim fiyatlarının belirlenmesi isteklerinde, her marka araç için ayrı ayrı yazı ile başvurulması, marka, model ve yedek parça numaralarının belirtilmesi gerekmektedir.

 

TOBB LOGO Logo
Tobb Akredite Logo
Akşehir Osb Logo
Abigem Logo
Etü Logo
Resmi Gazete Logo
Ekonomi Bakanlığı Logo
kosgeb Logo
Teknokent Logo
mevka Logo
Rekabet Kurumu Logo
Kgf Logo
Mail Listemize Katılın
Formu kullanarak mail listemize katılabilir,
yeniliklerden ve duyurulardan anında haberdar olabilirsiniz.