AB’NİN DİJİTAL KOVİD-19 SERTİFİKA SİSTEMİNE ÜLKEMİZİN DÂHİL EDİLMESİ
16/09/2021 Perşembe

Avrupa Birliği Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi “ne dâhil edildiği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından "Health Pass" sistemine göre düzenlenen Kovid-19 aşı, test ve iyileşme sertifikalarının (sadece AB'de onaylı Covid-19 aşıları için geçe

Sayın Üyemiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın yazılarına atfen, Avrupa Birliği'nin (AB) "Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi “ne ülkemizin de dâhil edilmesi ve ülkemiz tarafından tanzim olunan aşı sertifikalarına eşdeğerlik verilmesine yönelik bir basın açıklaması yapıldığı ve konuyla ilgili bir Yeterlilik Kararı yayımlandığı bildirilerek, bahsi geçen basın açıklamasında; ülkemizin, Avrupa Birliği’nin sertifika sistemine dâhil edileceği ve ülkemiz tarafından düzenlenen Dijital Aşı Sertifikalarının Avrupa Birliği tarafından düzenlenen sertifikalara denk olacağı ifade edilmekle birlikte, Kovid-19 salgını döneminde, AB ile ülkemiz, Kuzey Makedonya ve Ukrayna arasındaki güvenli seyahatin kolaylaştırılacağı belirtilmiştir.

Yazıda devamla, bununla birlikte, 20.08.2021 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanan Karar’da;   26   Temmuz   2021   tarihinde  yapılan değerlendirme   neticesinde  ülkemizin   Kovid-19 kapsamındaki aşı, test ve iyileşme sertifikalarının 2021/953 sayılı Tüzükte belirtilen şartları taşıdığının tespit  edildiği  ve  bu  kararla  birlikte,  ülkemizin  "Avrupa  Birliği  Dijital  Kovid-19  Aşı Sertifikası Sistemi “ne dâhil edildiği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından "Health Pass" sistemine göre düzenlenen Kovid-19 aşı,  test  ve iyileşme sertifikalarının  (sadece  AB'de onaylı  Covid-19 aşıları  için  geçerlidir) Birlik  içinde  serbest  dolaşım hakkının kolaylaştırılması amacıyla  2021/953  sayılı  Tüzük  uyarınca düzenlenen sertifikalara eşdeğer olduğunun  kabul edildiği belirtilmiştir.

Üyelerimize önemle duyurulur.