Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı-Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı Duyurusu
30/03/2016 Çarşamba

Sayın Üyelerimiz,

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı-Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı Odamıza göndermiş olduğu 22/03/2016 tarih ve 95364297-050.01.04-1052-1678-10957 sayılı yazıda;

Bilindiği üzere 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanununda; okul taşıtı” genel olarak okul öncesi, ilköğretim ve orta dereceli okulların öğrencileri ile sadece gözetici ve hizmetlilerin taşımalarında kullanılan taşıt, personel servis aracı” herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığında taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlar“, umum servis aracı ise” okul taşıtları ile personel servis araçlarının birlikte değerlendirilmesi” olarak tanımlanmıştır.

Yine aynı kanunda okul taşıtlarının “çalışma şartları, zamanları ve niteliklerinin “ yönetmelik ile belirleneceği ifade edilmiş olup; bu çerçevede Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği “nde ise okul servisi yapacak taşıtlarda aranacak şartlar belirlenmiştir.

İlimizde tahdit kapsamında bulunan servis araçlarının da vize istasyonlarında yukarıda belirtilen kanun ve yönetmeliğe uygun olarak kontrolleri yapılmakta ve taşıdığı özelliklere göre de araçların motorlu araç tescil belgesinde “okul servisi”, ”personel servisi”, ”yolcu nakli”  veya “umum servis aracı” olarak hangi amaçla kullanılacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede UKOME’nin 09/03/2016 tarih ve 2016/3/09 nolu kararı ile il sınırları içerisinde “okul servisi” olarak kullanılacak tahditli servis araçlarının 31/12/2019 tarihine kadar “okul paketli” hale getirilmesi ve motorlu araç tescil belgesindeki kullanım amacına da “okul taşıtı” veya “umum servis aracı” kaydı yaptırılması şartı getirilmiştir.

Ayrıca anılan karar gereği motorlu araç tescil belgesinde kullanım amacı olarak “okul servisi” veya “umum servis aracı” (okul paketli) olarak belirtilen araçlara okul servisi özel izin belgesine esas ayrıca bir “uygunluk kontrolü” yapılmayacaktır.

Motorlu araç tescil belgesinde kullanım amacı “personel servisi” veya “yolcu nakli” olarak belirtilen tahditli servis araçlarının Başkanlığımızca yapılmakta olan “uygunluk kontrolleri” ise 31/12/2019 tarihine kadar yapılmaya devam edecek olup, bu tarihten sonra kullanım amacı “okul taşıtı” veya “umum servis aracı” haline getirilmeyen tahditli servis araçlarına “okul servis aracı özel izin belgesi” verilmeyecektir.

Konusunda açıklamaları bulunmaktadır. Konuyla ilgili olan üyelerimizin gerekli düzenlemeleri yapmaları önemle rica olunur.

Resmi yazı incelemek için tıklayınız.