GÜVEN DAMGASI HK.
26/12/2022 Pazartesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı ile Birlik arasında 01.02.2018 tarihinde imzalanan "Güven Damgası Protokolü"ne istinaden Birliğin, Güven Damgası Sağlayıcısı olarak yetkilendirildiği bildirilmiştir.

Güven damgasının, Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ'inde öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işaret olduğu bildirilen yazıda ayrıca, Güven damgasının öneminin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para ihracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik "Madde 7/1 Anonim Ön Ödemeli Araçlara" ilişkin düzenleme ile daha da arttığı vurgulanmıştır. Söz konusu Yönetmeliğe https://mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=39080&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Söz konusu düzenleme ile; anonim ön ödemeli araçlar, sadece araç hamili fiziken iş yerindeyse ve fiziken kullanıldığı ödemelerde ve ayrıca Güven Damgası alan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar nezdinde yapılacak mal veya hizmet alımlarına ilişkin ödeme işlemleri ve fatura ödeme işlemlerinde kullanılabilir hale geldiği belirtilmiş olup, anonim ön ödemeli araç kullanan ve/veya kullanmak isteyen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların, 28/2/2023 tarihine kadar  güven damgasını almış olması gerektiği ifade edilmiştir.

Bu kapsamda; güven damgasını yeni alacak elektronik ticaret sitelerinin başvurularını, güven damgası süresi bitenlerin ise yenileme işlemlerini https://guvendamgasi.org.tr adresinden gerçekleştirebileceği hususunu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Ek Listesi:  Güven Damgası Hk..pdf