İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ
21/02/2017 Salı

07.02.2017 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası Kapsamında,

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programını başlatmıştır. Bu kapsamda 09.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. ve 4. Maddelerinde artı istihdam ile ilgili istihdam teşvikleri belirtilmiştir.

Bu istihdam teşviklerinin özel sektör temsilcilerine duyurulması ve İlçemizde “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” konuyla ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal ÇİFTCİ, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliğini Akşehir olarak desteklediklerini ülkemizde işlerin çok daha hızlı ve verimli hale geleceğini, güçlü Türkiye için birlikte yürüyeceklerini belirtti.

Söz konusu istihdam teşvikinden yararlanmak için gerekli şartları;
*Özel sektör işvereni olmak,
*01.02.2017 – 31.12.2017 tarihleri arasında işe alımı gerçekleştirmek,
*İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe almak,
*2016 yılı Aralık ayına ilişkin Aylık Prim ve Hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak işe almak,
*İşe alınacak kişinin, işe alındığı tarihinden önceki 3 aya ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmak, şatları aranmakta olduğunu açıkladı.

Örneğin: Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan bir işveren asgari ücret üzerinden bir kişiyi ilave olarak işe aldığı takdirde, Teşvik öncesi asgari ücretli bir işçinin işveren maliyeti : 2.177,44 TL iken Devlet Desteği: 666,60 (SGK) + 106,81 (Vergi) = 773,41 TL düşüldüğünde Teşvik sonrası asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti: 2.177,44 –  773,41 = 1.404,03 TL olmaktadır. Bu teşviğin yanı sıra daha önceden uygulamaya konulmuş, istihdamı arttırmaya yönelik prim teşvikleri, işbaşı eğitim programları gibi uygulamalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşları olan İŞKUR ve SGK tarafından yerine getirilmeye devam edileceği belirtilmektedir.