
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan pandemiden etkilenen ve imalat sanayi ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik KOSGEB üzerinden mikro işletmelere 30 Bin küçük işletmelere 75 bin TL'ye kadar faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz toplam 5 Milyar TL'lik yeni destek programını başvuruları 3 Mayıs 2021 tarihi itibariyle başlamıştır.
PROJE ÖZETİ
Mikro ve küçük işletmeler, finansmana erişimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Covid-19 salgınına karşı hassas durumdadır. Ekonomik aktivitelerin ülke geneline yayılmasında, teknolojik gelişmelerin tabandan itibaren içselleştirilmesinde, ana sanayi kuruluşlarının malzeme ve ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanmasında, yereldeki işgücü potansiyelinin yerinde kullanılarak büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesinde ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde son derece önemli olan mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları gerekmektedir.
Türkiye’nin ekonomi ve sanayi politikalarının temeli, katma değerli ve yüksek teknolojili imalat sanayi sektörlerinin liderlik edeceği ekonomik büyüme modeline dayalıdır. Bu genel strateji, imalat sektörünün en az hasarla krizin üstesinden gelmesiyle ilgili tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir. Diğer taraftan; imalat sektöründe duran veya yavaşlayan üretim faaliyetlerinin salgın sonrasında eski durumuna döndürülmesi hizmet ve ticaret sektörlerinde olduğundan daha zor ve maliyetli olacaktır. İmalat sektörünün değer zincirindeki kritik pozisyonu da dikkate alınarak, imalat sektörü ile bunun tamamlayıcısı olan bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelere yönelik işletme sermayesi formunda destek tasarlanmıştır.
Destek programı; KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA tarafından yürütülen proje kapsamında toplam 600 Milyon Amerikan Doları tutarındaki bütçe ile uygulanacaktır.
Covid-19 salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelere KOSGEB tarafından “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” kapsamında sermaye desteği sağlanacaktır. Desteğin amacı, öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin (MKİ’ler) salgın şartlarına rağmen faaliyetlerini sürdürebilmelerini ve istihdamlarını salgın başlangıcındaki seviyede koruyabilmelerini sağlamaktır.
MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULANACAK FAİZSİZ GERİ ÖDEMELİ DESTEK
Asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiğinden, diğer KOSGEB destek programlarından farklı ve yeni bir destek programı uygulanacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir.
Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.
MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BİLEŞENLERİ
Birinci Bileşende; imalat sektöründeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
İkinci Bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.
MİKRO İŞLETMELERE 30, KÜÇÜK İŞLETMELERE 75 BİN TL 3 YIL GERİ ÖDEMESİZ TAMAMI FAİZSİZ DESTEK PROGRAMININ ŞARTLARI
Şartlarını Sağlayan Mikro ölçekli işletmelere 30 Bin TL, Küçük ölçekli işletmelere 75 Bin TL faizsiz Kredi Kosgeb Üzerinden kullandırılacak olup, ödemesi 2024 yılında başlayarak 4 er aylık taksitlerle yapılacaktır.
Başvurular 3 Mayıs Pazartesi(Bugün) gününden itibaren www.kosgeb.gov.tr sitesinde e-hizmetler sekmesinden online yapılacaktır.
-
İGE A.Ş. VE TİCARET BANKASININ İHRACATÇILARA SAĞLAYACAĞI İMKANLAR
04/07/2025
-
KAYMAKAM DR. MEHMET ÖZEL’DEN AKŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASINA VEDA ZİYARETİ
27/06/2025
-
TÜBİTAK TEYDEB DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (23 Haziran 2025 Pazartesi)
19/06/2025
-
AKŞEHİR VE FETHİYE TİCARET VE SANAYİ ODALARI ARASINDA KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALANDI
18/06/2025
-
YUNAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE KAVUŞUYOR
16/06/2025
-
GIDA SEKTÖRÜNDE DUBAİLİ İŞ ADAMLARI KONYALI FİRMALARIMIZ İLE BULUŞUYOR!
13/06/2025
-
AKŞEHİRDE TİCARET, SANAYİ VE YATIRIM KONULARI KONYA MİLLETVEKİLİ ORHAN ERDEM’İN KATILIMIYLA MASAYA YATIRILDI.
11/06/2025
-
YILLIK VE MUNZAM AİDAT 1.TAKSİT ÖDEMESİ SON GÜNÜ 30 HAZİRAN 2025 PAZARTESİ
11/06/2025
-
BAŞKAN KALKAN’DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI
05/06/2025
-
ULUSLARARASI TİCARETTE SAHTECİLİK VE DOLANDIRICILIK (FRAUD) RİSKLERİ
04/06/2025
-
İHRACATTA DİJİTAL PAZARLAMA VE GELECEĞE ETKİSİ
04/06/2025
-
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ’NİN (TOBB) 81. GENEL KURUL TOPLANTISI, TOBB ETÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
02/06/2025
-
AFYONKARAHİSAR BLOK MERMER FUARI | 18-21 HAZİRAN 2025
27/05/2025
-
VERİMLİLİK PROJE ÖDÜLLERİ 2025 TANITIM VE BİLGİLENDİRME WEBİNARI
26/05/2025
-
BOSNA HERSEK - 2025 ZEPS TİCARET VE SANAYİ FUARI
23/05/2025
-
MEVLANA KALKINMA AJANSI DESTEKLİ İHRACAT KOÇLUĞU HİBE DESTEK PROGRAMI
22/05/2025
-
ATATÜRK ORTAOKULU HALK OYUNLARI EKİBİNİN BAŞARISI ÖDÜLLENDİRİLDİ.
21/05/2025
-
BAŞKAN KALKAN’DAN 19 MAYIS MESAJI
18/05/2025
-
TOBB 2025 YILI HİZMET ŞEREF BELGESİ VE PLAKET TAKDİM TÖRENİ YAPILDI
16/05/2025
-
AK PARTİ KONYA MİLLETVEKİLİ ORHAN ERDEM’E ZİYARET
16/05/2025