ANUGA GIDA SEKTÖRÜNÜN AKTÖRLERİNİ BİRARAYA GETİRDİ
14/10/2023 Cumartesi

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Kalkan Anuga 2023 Gıda Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Kalkan; ”Dünyanın en büyük gıda fuarı olan Anuga bilindiği üzere iki yılda bir yapılmaktadır. İki yıl sonra 4-8 Ekim 2025 tarihleri arasında yeniden kapılarını açmak üzere bu yıl yapılan fuar başarıyla sona erdi.

Bu yıl gerçekleştirilen fuarda; 118 ülkeden 7 bin 900 gıda üreticisi firma ya da gıdayla ilgili kurumun stant açarak katıldığı, 200 ülkeden de yaklaşık 140 bin kişinin ziyarette bulunduğu fuarla ilgili tüm değerlendirmeler etkili bir fuar olduğunu görüşünde birleşmektedir. Türkiye’den katılan gıda üreticileri ve ihracatçıları da bu görüşü paylaşmaktadır.

Ev sahibi Almanya hariç geri kalan 117 ülke arasında en fazla katılımcı firma sayısıyla ülkemiz üçüncü sıraya yükselmiştir(2021’de dördüncü, 2019’da da beşinci sıradaydı). Türkiye’den fuara 286’sı ‘Milli Katılım Alanı’nda, 105’i de bireysel olarak katılan 400’e yakın firma katıldı. Suntat ve Yörem gibi merkezleri Almanya’da ya da Avrupa’nın diğer ülkelerinde olan firmalar da sayıldığında bu sayı 400’ün çok üzerinde olduğu görülmüştür. Anuga aslında gıda sektörüyle ilgili aynı anda gerçekleştirilen 10 fuarı içine barındırmaktadır. ‘Bir çatı altında 10 fuar’ sloganıyla gerçekleştirilen fuarın organik gıdadan, içeceklere, et ürünlerinden, dondurulmuş gıdalara sektörün alt bölümlerini içeren bu alanların hepsinde Türkiye hem kendi milli katılım alanıyla, hem de bireysel olarak katılan firmalarla temsil edilmiştir.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası 7-11 Ekim 2023 tarihleri arasında 25 üyemizle ziyaretçi, kayıtlı 2 üyemizde de katılımcı olarak fuara iştirak etmişlerdir. Üyelerimiz iş gezisi çerçevesinde hem ticari anlamda hem de bilgi ve deneyim anlamında faydalı bir fuar ve iş gezisi gerçekleştirdi. Üyelerimiz fuar ziyaretindeki önemli çıkarımları: “Fuarda Sürdürülebilirlik Ön Planda”, “Fason Üretim Anlayışından Vazgeçip Markalaşmaya Odaklanmalıyız”, “Dünya Pazarlarına Açılmak İçin Çalışmaya Devam Etmeliyiz.”, “Markalaşmaya Odaklanmalıyız”, “Maliyetleri Düşürüp Dünyada Yeniden Rekabetçi Olmalıyız”, “Dünya Pazarlarına Açılmak için Çalışmaya Devam Etmeliyiz” şeklinde olmuştur.

Almanya’da düzenlenen Anuga 2023 fuarında katılımcı olarak yer alan Kalkan Meyve ve Kesebetler Gıda standı fuar boyunca yoğun olarak ziyaret edildi. Fuar boyunca stantlarımızın bu kadar çok ilgi görmesi Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizleri çok mutlu etmiştir. İnşallah diğer yurtdışı fuarlarda bölgemizden stant açacak katılımcı sayısının artmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Başkan Kalkan; “programladığımız yurt dışı iş gezisi sadece fuar ziyaretiyle sınırlı kalmayıp MÜSİAD ile yapılan toplantıyla Almanya’da iş yapan yerleşik firma sahipleriyle görüşme sağlandı. Üyelerimizin Almanya pazarında iş yapma olanakları ve vergilendirme gibi önemli konularda görüş alışverişinde bulunma imkânı sağlandı. Almanya pazarı hakkında verdikleri bilgiler ve misafirperverlikleri için Yönetim Kurulu Üyemiz Fatih Koç, MÜSİAD Başkan Vekili Oğuz Korumtaş’a Odamız adına plaket takdim etti. İş gezisinin Hollanda ayağında ise üyelerimize Hollanda kullanılan kooperatifçilik sistemi, arazi düzeni ve peynir çiftlikleri hakkında bilgiler verildi. Peynir çiftliği ziyaretiyle dünyaca ünlü Hollanda peynirleri; Gouda, Edam, Maasdam, Leerdammer ve Leyden peynir türleri ve birçoğu hakkında üretim aşamaları, pazarlama, dağıtım ve markalaşma konusunda bilgi verildi.

Odamız yurt dışı iş gezisi programına KOSGEB’den Yurt Dışı İş Gezisi Desteğiyle katılan gıda firmalarının her biri yurt dışı iş gezisi için işletme başına sağlanan destek üst limiti yüzde 60 oranında ve en fazla 45 bin TL olarak faydalanma imkanı sağlamıştır. Bu anlamada yurt dışı iş gezisinin hazırlanmasında ve gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.” açıklamalarında bulundu.

ANUGA 2023- 1 GALERİ

ANUGA 2023- 2 GALERİ