TÜRKİYE VE BİRLEŞİK KRALLIK ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALANDI
31/12/2020 Perşembe

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması, 29 Aralık 2020 tarihinde düzenlenen tören ile imzalandı. T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss’ın video konferans yöntemiyle katılımıyla imza töreni gerçekleştirildi.

Ticari ilişkilerin bir STA temelinde sürdürülebilmesini teminen Türkiye ve Birleşik Krallık arasında 2017 yılından bu yana temas ve müzakereler gerçekleştiriliyordu. Özellikle son dönemde Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi önem kazanmıştı. Anlaşma ile Brexit sonrası iki ülke arasındaki ticaret yapısıyla ilgili belirsizlik ortadan kalkmış oldu.

Söz konusu STA tüm sanayi ve tarım ürünlerini içermektedir. STA ile en önemli ihracat pazarlarımızdan biri olan Birleşik Krallık pazarına giriş koşullarının korunması sağlanmış oldu.

Söz konusu anlaşmada, "Mal Ticaretinde Pazara Giriş ve Menşe Kurallarına" ilişkin hükümlerin yanı sıra "Gümrükler ve Ticaretin Kolaylaştırılması, Ticarette Teknik Engeller, Ticaret Politikası Önlemleri, Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri, Rekabet, Kamu Alımları, Fikri ve Mülkiyet Hakları, İdari ve Kurumsal Hükümler ile Anlaşmazlıkların Halli" fasıllarına yer verilirken, gümrük alanında karşılıklı işbirliği hususları da yer aldı.

Ayrıca anlaşma kapsamının hizmetler, yatırımlar gibi alanları da içerecek şekilde yakın zamanda genişletilmesi bekleniyor.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki STA 1 Ocak 2021'den itibaren karşılıklı olarak uygulanacaktır. Üyelerimizin bilgisine sunulur.