AKŞEHİR TSO İLE AKŞEHİR TB İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019 BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDA PROF. DR. CEM KILIÇ’I MİSAFİR ETTİ
AKŞEHİR TSO İLE AKŞEHİR TB İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019 BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDA PROF. DR. CEM KILIÇ’I MİSAFİR ETTİ
16/03/2019 Cumartesi

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Akşehir Ticaret Borsası iş birliğinde düzenlenen İş Gücü Piyasasına Genel Bakış ve İstihdam Seferberliği 2019 Bilgilendirme Toplantısı konulu program Akşehir Kültür Merkezinde Akşehir Protokolü ve İş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç’ın konuşmacı olduğu programa iş dünyasının ilgisi yoğun oldu. Akşehir TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı ve Akşehir TB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Doğru’nun yanı sıra; Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Konya Milletvekili Orhan Erdem, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Cumhuriyet Başsavcı Vedat Temel, Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül, Kurum Müdürleri ve özel sektör temsilcileri de programa katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Ahmet Emin Makascı, toplantının; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı doğrultusunda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TOBB iş birliğinde, ‘Burası Türkiye, Burada İş Var’ sloganıyla başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında düzenlendiğini belirtti. Akşehir TSO Başkanı Ahmet Emin Makascı konuşmasında; Biz sanayiciler ve iş adamları olarak attığımız her adımda "Önce Türkiye" diyoruz. Ülkenin toplumsal refahı ve barışı için aş ve iş üretmeyi hep öncelikli görevimiz olarak kabul ediyoruz. Bundan sonra da aynı anlayış ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Siz üyelerimizin başlatılan istihdam seferberliğine, daha önce de olduğu gibi en etkili şekilde katılım sağlayacağına yürekten inanıyorum. Sekiz başlık altında hayata geçirilecek olan desteklerin faydası olacağını umuyorum.” derken, konuşmacı Cem Kılıç’a teşekkür etti.

“Yeni dönemde yerel yönetimlerin istihdama yönelik çalışmaları olacak”
Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem de ülke ekonomisini değerlendirdiği konuşmasında, şu sözlere yer verdi: “Gezi olaylarından başlayarak 15 Temmuz işgal girişimine kadar geçen sürede ülkemizin birçok saldırıya maruz kaldığını gördük. İhracatta bazı kalemlerde yaşanan azalmayı, turizm gelirimizde beklenen artışla karşılayacağımızı ümit ediyorum. İş hayatına verilen desteklerin ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum. Sizlerin alın teri bizim için çok önemli. Yeni dönemde yerel yönetimlerin de istihdama destek vermeye yönelik çalışmaları olacak.”

“Toparlanmanın hızlı olacağına inanıyorum”
Yeni dönem istihdam teşviklerini birçok ilde anlattığını, sunum için iller dışında yalnızca Akşehir’e geldiğini belirten Prof. Dr. Cem Kılıç, Dünyanın Merkezinde olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Kılıç, sunumuna başlamadan önce yaptığı iş gücü piyasasına dair değerlendirmesinde; “Ülkemize yönelik olumsuz çalışmalar sonucunda işsizlik verileri maalesef yüksek geldi. Ekonomik veriler, daralma-küçülme ortamlarında bu gibi değerleri direkt olarak etkiler. Ben bu daralmanın düzeleceğine ve toparlanmanın hızlı olacağına inanıyorum. Kısa vadeli politikalar çerçevesinde teşviklerin büyük katkısı olacaktır. Bu teşviklerin iddia edildiği gibi alelacele hazırlanmadığını ve yıllardır düzenli bir teşvik politikasının yürütüldüğünü biliyorum. Son dönem teşvikler, istikrarlı teşvik programlarının devamı olarak ortaya konmuştur.” ifadelerine yer verdi.

Bilgilendirme amacıyla önceki teşvik programlarını da sunumuna dahil ettiğini vurgulayan Cem Kılıç, yeni dönem teşviklerin var olan istihdama destek olmanın ötesinde yeni istihdam yaratmaya yönelik olduğunu hatırlattı. Kriterler belirlenirken Ortalama Esasının terk edildiğini ve 2018 yılı en düşük ay verilerine bakıldığını söyleyen Kılıç, bu sayede teşviklerden yaygın bir şekilde yararlanılabileceğinin altını çizdi ve konuyla ilgili genelgenin önümüzdeki hafta başı itibariyle devreye gireceği bilgisini paylaştı.

2019 İSTİHDAM TEŞVİKLERİ NELERDİR?
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof.Dr. Cem Kılıç, İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında istihdam artışı sağlanması için tüm imkanların seferber edildiğini söyledi. Prof.Dr. Cem Kılıç, işverenlere yönelik teşvikleri şöyle sıraladı:
 
YENİ İSTİHDAM ÜCRET DESTEĞİ
3 ay süreyle, Yeni İstihdamın SGK Primine, Vergisine en az 12 ay süreyle destek, Kısa Çalışma Ödeneği, Asgari Ücret Desteği, Düzenli Ödemeye Devamlı Destek, Kalkınmaya İlave Destek, Önce İşbaşı Sonra İstihdam Desteği, 6111 sayılı kanun kapsamında genç ve kadın işçi çalıştıran işverenlere yönelik prim teşviki, 7103 sayılı kanun kapsamında ilave istihdama yönelik primi teşviki ve vergi desteği.

Yeni İstihdam desteğinin 1 Şubat-30 Nisan 2019 arasında işe alınanlar için geçerli olduğunu belirten Kılıç, 3 ay ücret desteğine karşılık işe alındıkları tarihten itibaren toplam 9 ay istihdam etme zorunluluğu bulunduğunu, işe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalı olmamaları gerektiğini vurguladı.
2018’de işyeri çalışan sayısının en düşük olduğu aydaki çalışan sayısına ilave olarak işe başlatılmasının şart olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

“Ocak - Aralık 2018 boyunca 2 kişinin çalıştığı bir işyerinde 1 Şubat 2019’da yeni bir kişi işe başlarsa ve şubatta SGK’ya 3 kişi bildirilirse şubatta işe alınan kişi için ücret desteğinden yararlanılabilecek. Ocak - Eylül 2018’de 2, Ekim - Aralık aylarında 1 kişinin çalıştığı bir işyerinde 1 Şubat’ta bir kişi işe başlarsa ve şubatta SGK’ya 2 kişi bildirilirse bu kişi için ücret desteğinden yararlanılması da mümkün. Yani işverenlerimizin teşvik hesabı yaparken 2018’de istihdamlarının en düşük olduğu ayı esas almaları, 2019’un 1 Şubat - 30 Nisan tarihleri arasında bu en düşük rakamın üzerine istihdamı çıkarmaları durumunda artırdıkları istihdam için teşvikten yararlanmaları söz konusu.

Ücret desteğinin miktarı teşvik kapsamındaki kişinin istihdam edildiği gün sayısına göre artacak. Teşvik kapsamındaki işçinin SGK’ya 30 günden bildirilmesi halinde destek tutarı 2020 TL olacak. Dolayısıyla işverene ücret desteği net asgari ücret üzerinden sağlanacak. Diğer yandan işçinin SGK’ya bildirildiği gün sayısı düşük olursa ücret desteği de azalacak.

GÜN BAŞINA ÜCRET DESTEĞİ
67.36 TL. Teşvik kapsamındaki bir kişi için üç ay boyunca uygulanacak ücret desteği kapsamında, işverenin bir kişi için üç aylık sürede yararlanacağı destek tutarı 6060 TL’ye ulaşacak. Teşvik kapsamında 5 kişi istihdam eden işveren için destek tutarı 30 bin TL’yi geçecek.

Ücret desteği tutarları SGK tarafından hesaplanacak. SGK oluşan prim borcundan ücret desteğini mahsup edecek ve işveren kalan tutarı ödeyecek.

Ücret desteği teşviki hali hazırda Aralık 2020’ye kadar devam edecek olan 12 ay müddetli sigorta prim teşvikiyle birlikte uygulanacak. Dolayısıyla son 3 aydır işsiz bir kişiyi 2018’de ortalama çalıştırdığı işçi sayısına ilave olarak istihdam eden işveren hem prim, hem ücret desteğinden yararlanabilecek. Ancak sadece ücret desteğinin kriterleri söz konusuysa prim desteği uygulanmayacak. Ücret ve prim desteğinin birlikte uygulandığı durumda işveren çalıştırdığı işçi için ücret, prim ve vergi ödememiş olacak. Bu kapsamda işverene sağlanan destek 3.134 TL’ye ulaşacak.

Hem prim, hem ücret desteğinden yararlanılması halinde işveren hiçbir masrafa katlanmadan istihdam yaratmış olacak. İnsan kaynakları birimlerinin başvuranlar arasından son üç ayda en fazla on gün sigortası olanları işe alarak ek bir masrafa katlanmadan teşvikten yararlanmaları söz konusu olabilir.”















 
DİĞER HABERLER
TOBB LOGO Logo
Tobb Akredite Logo
Akşehir Osb Logo
Abigem Logo
Etü Logo
Resmi Gazete Logo
Ekonomi Bakanlığı Logo
kosgeb Logo
Teknokent Logo
mevka Logo
Rekabet Kurumu Logo
Kgf Logo
Mail Listemize Katılın
Formu kullanarak mail listemize katılabilir,
yeniliklerden ve duyurulardan anında haberdar olabilirsiniz.