AKŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİNE ESKİ AİDAT BORÇLARININ ASILLARINI FAİZSİZ VE TAKSİTLE ÖDEME İMKÂNI
02/12/2020 Çarşamba

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası (AKTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı, 7256 sayılı Kanun’un 17 Kasım 2020’de Resmî Gazete’de yayınlandığını, bu Kanun ile Oda ve Borsa üyelerimizin geçmiş yıl aidat borçlarını yapılandırmaları için imkân tanındığını belirtti.

Başkan Makascı, söz konusu yapılandırmandan yararlanmak isteyen üyelerimizin en geç 31.01.2021 tarihine kadar dilekçe ile Odamıza gelerek ve/veya üyelik sistemi üzerinden online yapılandırma müracaatlarını ve ödemelerini gerçekleştirmeleri gerektiğini hatırlattı.

Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı açıklamasının devamında 7256 sayılı Kanun hakkında bilgiler verdi. Buna göre;

1. Kanun 31/08/2020 ve daha önceki dönemlere ilişkin vadesi geçmiş aidat borçlarını kapsamaktadır. 2020 yılı aidat borçları yasa kapsamına dâhil edilmemiştir.

2. Üyelerimizin taksitlendirme imkânından faydalanabilmeleri için 31 Ocak 2021 tarihine kadar Odamız matbu kaşeli ve imzalı dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. (web sayfamızdan ve Odamızdan matbu dilekçe temin edilebilir.)

3. Peşin ödeme yapmak isteyen üyelerimiz de 31/01/2021 tarihine kadar dilekçe ile müracaat ederek gecikme cezasız olarak borçlarının tamamını ödeyebilirler.

4. Kanun kapsamında yapılandırılan aidatların taksit ödemeleri aylık olarak yapılır ve ödeme süresinde kısmen veya tamamen 1 taksitin ödenmemesi durumunda yapılandırma iptal edilir.

5. Kanun kapsamında taksitlendirilen aidatların 1. taksitleri 28 Şubat 2021 tarihine kadar kalanı ise aylık dönemler halinde ve azami altı eşit taksitte ödenebilecektir.

7. Vergi Mükellefiyeti sona erdiği halde Oda/Borsa kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyeti sona erdiği tarihten önceki borçları yapılandırma kapsamında olup, vergi mükellefiyeti sona erdikten sonraki aidat borçlarının asılları ve gecikme cezaları silinecektir.

Akşehir TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı; bu Kanunun yayımı tarihinden önce dava konusu edilmiş ve/veya mahkemece hükme bağlanmış ve kesinleşmiş olanlar dâhil olmak üzere icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması hâlinde davalar ve/veya icra takipleri sonlandırılır. Bu kapsamda, tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilemeyeceği konusunda madde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıca aidat borçlarının yapılandırılmasının ardından taksitlerin mevzuatta öngörüler şekilde düzenli ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Makascı, aksi takdirde yapılandırmanın iptal edilerek borcun eski hâline dönüştürüleceğini vurguladı.

Ek: Yapılandırma Başvuru Dilekçesi