AKŞEHİR KİRAZINA COĞRAFİ İŞARET BAŞARI ÖDÜLÜ VERİLDİ
02/06/2015 Salı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Konya Sanayi Odası (KSO), Konya Ticaret Odası (KTO) ve Konya Ticaret Borsası (KTB) tarafından “Yerli Malı Belgesi Takdimi ve Coğrafi İşaretler Ödül Töreni” düzenlendi. Ödül töreni öncesinde yapılan panelde katılımcılara Yerli Malı Tebliği, Sanayi Sicil Tebliği ve Türk Sanayisine Etkileri, TÜBİTAK Destekleri, KOSGEB Destekleri, Kamu alımlarında isteklilere sağlanan avantajlar, coğrafi işaretler konusunda yaşanan son gelişmeler gibi başlıklarda bilgi verildi.

Ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da, küresel yarışta şehirlerin ortaya çıktığını ve Konya’nın da bu yarışta büyük avantajlar ortaya koyduğunu iletti. Konya’da büyük bir müteşebbis ruhu olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin de Konya ve Karaman gibi olması halinde ülkede işsizlik kalmayacağını vurguladı. Türkiye’de kullanılan her 100 çekten 4’ünün karşılıksız çıktığı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Konya’da bu oran 2,3. Batık kredilerde de Türkiye ortalamasının yarısının altında. Bu şu demek: Adamın nüfus kâğıdında Konya yazıyorsa hem krediyi hem malı vereceksin korkmadan” şeklinde konuştu.

Konya’da birlik ve beraberlik ruhunun bulunduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, bu birliktelik havasının rahmeti, bereketi Konya’ya verdiğini ileterek, “Allah size ilave olarak bir de Başbakan verdi. Devletin tamamı siz oldunuz” dedi.

Yerli Malı Belgesi’ni mutlaka alın

İş dünyasına Yerli Malı Belgesi’ni almaları konusunda çağrıda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yerli Malı Belgesi alan firmaların kamu ihalelerinde yüzde 15’lik avantajı olduğu bilgisini paylaştı. Hisarcıklıoğlu, “Devletin bize para verecek hali yok. Bu imkanları kullanıp Türkiye’ye rol model olmamız lazım. 2 bin 200’e yakın belge dağıttık. Konya Karaman 100 bile değil. Bu sayının artması lazım. Bu salondan söz istiyorum. Bu belgelerde Konya bir numara olmalı.  Diğer rakiplerimize göre yarışa 15 adım önde başlamalıyız”  İfadelerini kullandı.
ÖDÜL TÖRENİ
Konuşmaların ardından Konya Sanayi Odası’ndan Yerli Malı Belgesi alan 14 firma ile Konya Ticaret Odası’ndan Yerli Malı Belgesi alan 15 firmaya temsili belgeleri takdim edildi. Ayrıca Konya’da coğrafi İşareti olan Kadınhanı Tahinli Pidesi, Akşehir Kirazı ve Düğün Pilavı’nın coğrafi işaretlerini alan kurumlar ile Karaman Guymağı, Yeşil Peynir ve Mevlana Şekeri için coğrafi işaret belgesi başvurusunda bulunan kurumlara ödülleri verildi.

Ödül törenine Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal ÇİFTCİ ve Akşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri KARAMAN katıldılar.  Başkan Çiftci Akşehir coğrafi ürünler le alakalı çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Yöremize özgü AKŞEHİR HERSESİ ve AKŞEHİR PEYNİR BAKLAVASI İle ilgili patent çalışmalarını takip ettiklerini ifade etti.